onsdag

Lag din egen Kefir hjemme


Du kan lage din egen KEFIR hjemme på kjøkkenet ditt

Kefir er syrnet melk og det er en av de eldste typene surmelk som vi kjenner til. Den har vært brukt i flere tusen år. Ordet kommer fra Tyrkia og betyr velsmakende og behagelig. Både kefir og yoghurt stammer fra områdene rundt Kaukasus. I Norge lager vi vanligvis kefir av kumelk, mens i Kaukasus blir den gjerne laget av sauemelk eller geitemelk. Den kefiren vi kjøper på butikken er ikke laget av kefirkorn, men av effektive kulturer som er ferdig på noen få timer og ikke på tre dager, slik vi gjør med kefirkorn. Den butikk-kjøpte virker heller ikke på samme måte på magen vår, som den hjemme-produserte.

Jeg lager min egen kefir fordi:

1.       Hjemmelaget kefir har veldig lave nivåer av laktose, fordi kefirkornene inneholder et enzym som spiser opp laktosen. Dette enzymet heter laktase. Soppen lever altså av melkesukker. De som har laktoseintoleranse kan tåle denne kefiren, om alt melkesukkeret er spist opp og det tar 3 dager. Om du har laktoseintoleranse, så prøv deg frem ved å drikke litt og litt, eller bruk soyamelk eller en annen type vegan melk som du tåler.
2.       Hjemmelaget kefir er veldig næringsrik. Den inneholder mange flere gode bakterier enn den ferdigkjøpte kefiren, og derfor er den enda bedre for magen vår. Drikken kan hjelpe på fordøyelsen vår og kan dempe allergiske reaksjoner. Den styrker immunforsvaret er det mange som sier. Kefir inneholder B12, kalsium, tiamin, folsyre og vitamin K2. Det er gøy å eksperimentere med forskjellig type melk, så det er bare å bruke fantasien og sette i gang med å teste ut.

Det du trenger for å starte din egen produksjon er:


1.       Kefirkorn
2.       Et Norgesglass (eller et annet stort glass som er ca 2 liter stort, hvis du vil lage mye av gangen.
3.       Melk (H-melk, lett-melk, saue-melk, mais-melk m.m.
4.       Et kjøkkenhåndklede eller kaffefilter
5.       Gummistrikk
6.       En plastskje eller en skje av tre om du vil (soppen tåler ikke så godt metall)
7.       En slikkepott
8.       Sil av plast eller glass eller bruk et klede (soppen tåler som sagt ikke så godt metall)


Når du har fått tak i kefirkorn, så trenger disse å tilpasse seg de nye omgivelsene, og du trenger å bli kjent med hvordan de virker. Derfor kan kefiren bli veldig sur og ha en litt merkelig konsistens i starten, men dette blir bedre etter hvert. Husk på at kefirkornene ikke liker metall, og de kan dø av det. Jeg bruker en sil av plast. Husk på å ha god hånd-hygiene og skyll godt bort såpen fra hendene.
Ha kefirkornene i et sterilt syltetøyglass. Hell så melk over. Til 2 ss kefirkorn er det greit med 1 liter melk. De første gangene er det lurt å ikke ha så mye melk over, kanskje bare ½ liter til 2ss kefirkorn.
Fest kjøkkenhåndkledet eller kaffefilteret over syltetøyglasset med gummistrikken.
Sett kulturen på en lun plass, uten så mye sollys. Etter 1-3 dager er kefiren klar. Det sies at det tar 3 dager før laktosen (sukkeret) i melken er spist opp av laktasen (enzymet i soppen)
Sett så en sil over en glasskrukke eller glassbolle. Hell og rist kefiren igjennom.
Du kan vente flere uker med å drikke den om du vil.
Kornene dobler seg hver gang og du kan fint gi halvparten til noen som vil ha. Vask så glasset og skyll bort alle såperester. Ha i kefirkorn og melk og gjenta prosessen.

Lykke til med produksjonen.


Se gjerne YouTube videoen min her:
https://www.youtube.com/watch?v=8uLFMHHxqKo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar